جلسه سوم 3-7-95
بسم الله الرحمن الرحیم
در سال تحصیلی گذشته بحث در تاسیس و تبیین راه اندازی رسانه بود و به مباحث اداره رسانه و انواع رسانه پرداختیم و الان در فصلی هستیم که به مهمترین قسمت، که پیام رسانه است رسیده ایم و سپس به مباحث دیگر مثل پیام رسان و مخاطب رسانه و پیام گیرنده رسانه می پردازیم. اشاره شد که یک سری بحث های کلی داریم و یک سری جزیی و فرعی و اولین مبحثی که در پیام رسانه داریم در واقع، تعریف رسانه دینی است تبیین ماهیت رسانه دینی است و بعد سراغ اهداف و چشم انداز رسانه دینی باید رفت و برنامه ها و کارکردهایش.در رابطه با ماهیت رسانه ها، باید گفت که رسانه ها در غرب و در دنیای سکولار متولد شدند و پسوندی به عنوان رسانه دینی در ماهیتشان و تعریفشان نداشتند و مفهوم کلی و عام رسانه نه یک کلمه بیشتر و نه یکی کمتر. رسانه از جمله ابزار هایی است در این دنیای مدرن جامعه را و انسانها را به سوی مادیات و به سوی ساختن دنیایی مدرن با ابزارهای طبیعی و فناوری پیش می برد. لذا ابزاری هستند برای تبیین همین ماهیت سکولاریستی و ماهیت طبیعی و عرفی و دین زدایی و این ماهیت اصلی رسانه هاست از بدو تولد. چون کسانی که رسانه را بوجود اوردند نگاهشان به دنیا مادی است و نگاه معنوی، نگاه دینی و ارزشی نیست لذا برداشتشان از ابزار هم این است که این ابزار درخدمت دنیا و جهان مادی باشد. یا تعبیر دیگر اینکه رسانه ها کارگزاران این نگاه سکولاری و عرفی نسبت به دنیا هستند.
اینکه انسان یولد علی الفطره تولد انسان بر اساس فطرت خدا جویی و معنویت جویی است و عبودیت بندگی خداست اما اینجوری نیست که یولد علی الفطره زندگیش هم بر اساس فطرت باشد بلکه خود تعبیر همین روایات این است که والدین بچه که بزرگ می شود فطرت خدا جویی را از او می گیرند و بالاتر اینکه جامعه از او می گیرد. کسانی که رسانه را خلق کردند بدنبال معنویت نبودند و ماهیتی که برای رسانه درست کردند ماهیت معنوی و دینی و فطری نیست و خدا جویی نیست و انقلاب اسلامی که به پیروزی رسید سبب شد که دنیای سکولار با یک بحرانی مواجه شود و یکباره مواجه شدند که پدیده ای در گوشه از دنیا ایجاد شده و دنیا را دعوت به دین داری و دین خواهی می کند و بازگشت به فطرت. یهود امروز مظهر دینداری نیست اگر مظهر دینداری بود در روایت نمی گفت که این پدر و مادر و جامعه هستش که از سرشت و فطرت سالمی که خداوند در نهاد انسان قرار داده منحرف می کند و پدر و مادر یهودی و مسیحیش می کنند. شاید لازم باشد به تاریخ رسانه ها مراجعه شود. انقلاب اسلامی آمد و جلوی سیطره و یک تفکر خاص در جهان را گرفت و دین را تبدیل کرد به پایگاهی به مقاوت در برابر فکری که ایجاد می کردند در جوامع و نمی خواستند انسان ها الهی زندگی کنند. انقلاب ایران دین را به جهان معرفی کرد. در این دهه ها در دنیا یک اشتیاقی در بین جوانانی که حتی از ابتدا در غرب زندگی می کردند نسبت به دین پیدا کردند و این اسلام خواهی باعث احساس خطر در غرب کرد و تفکر سکولاریستی را مورد تزلزل ایجاد کرد و انها به اسلام هراسی و اسلام زدایی روی آورند. براساس هر دودیدگاه چه رسانه را ابزار بدانیم و یا خودش را پیام و فرهنگ بدانیم، روی هر دو دیدگاه رسانه به عنوان ابزاری برای ترویج مقاصد دنیوی و مادی و سکولاریستی تعریف شده است. اهدافی که برای بکارگیری این رسانه ها تعریف کردند از ابتدا ضد دینی بوده است. ماهیت رسانه ها در زمان ایجاد هیچ گونه توجهی به دین نداشتند و ابزاری هستند برای ماهیت غیر دینی و سکولاریستی.
نظام اسلامی وقتی موجی ایجاد کرد باید بتواند از این ابزار در جهت ارائه دین و یا خود پیام دین استفاده کند. اینجاست که رسالت علمی و حوزوی ما نمود پیدا می کند. وظیفه ما تعریف ماهیت رسانه دینی است و وظیفه حاکمیت اسلامی ایجاد رسانه دینی است. در جلسه قبل گفتیم که رسانه ها می توانند مدیریت افکار و اندیشه مردم را داشته باشد و یا بسازند و حتی می توانند اخبار و اطلاعات را جوری عرضه کنند که یک طوفانی را در جامعه ایجاد کند. رسانه ها در دنیای سکولاری مردم را به دنیای بی دینی و ضد دینی می کشانند. ممکن است گفته شود کارکرد رسانه از ابتدا غیر دینی نبوده و الان تبدیل شده، بله این ممکن است پذیرفته شود ولی بهرحال رسانه ها در جهت مبارزه با دین اسلام قدم بر می دارند. انشالله تعریف رسانه دینی برای فردا. خواهیم گفت که از سنت رسول خدا بر می آید که می توان از ابزاری که ماهیتا غیر دینی است در جهت اندیشه اسلامی استفاده کرد. و الحمد لله رب العالمین