جلسه دوم 29-6-95
بسم الله الرحمن الرحیم
لازم است در بحثهای فقه رسانه ما ابتدائا روی این فصل کارکنیم که محتوای رسانه و پیام رسانه چه باید باشد و چه نباید باشد. شما که درگیر با کار رسانه ای هستید اذعان می کنید که رسانه فرهنگ ساز هست و رسانه می تواند تولید کننده معروف باشد و معروف ساز باشد و یا منکر ساز باشد و این که می گوییم رسانه فرهنگ ساز است حال یا فرهنگ درست یا غلط. این نقش را و این تاثیر را رسانه ها می توانند داشته باشند که فرهنگ سالم و معروف بسازند و یا فرهنگ منکر بسازند و این غیر از امر به معروف و نهی از منکر است و کارکرد مهم رسانه همین فرهنگ سازی است و بالاتر اینکه تمدن سازی است. امروزه تمدن نوین توسط رسانه ها دارد بوجود می اید. در این بخش وارد گونه ها ونمونه ها و مسائل فرعی و جزیی می شویم. ما خیال نکنیم که رسانه یک چیز محدودی است در حد اینکه بیشتر کارکردش اطلاع رسانی و سرگرمی باشد. امروز رسانه ها جزیی از زندگی بشریت شده است. از اهمیت رسانه ها غافل نشویم و منظور فقط تلویزیون و ماهواره ها نیست بلکه سایبر و اینترنت و فضای مجازی و شبکه های اجتماعی و شاید سرعت عمل انها گاهی بیشتر از رسانه تلویزیون ماست در انتقال اطلاعات و ایجاد موج اجتماعی و سیاسی و این که نقش افرینی می کنند این شبکه ها. این که گفته می شود رسانه امروزه نقش افرین است و نقش بزرگی را ایفا کند و تاثیر گذار باشد چون رسانه رکنی از ارکان زندگی بشری شده است.
عده ای اول صبح گوشی خود را روشن می کنند و موقع خواب نیز همینطور است با آن می خوابند. البته اگر به مضرات آن پی برده باشد خاموش می کنند و الا با ان می خوابند. تعبیر خوبی را ایت الله جوادی املی دارند در دیدار یکی از کارگردانان و تهیه کنندگان مطرح کردند. ایشان فرمودند: این عصر، عصر هنر است و اگر پیامبری مبعوث می شد با زبان هنر می امد و اگر بنا بود پیامبری بیاید و الان اگر پیامبری مبعوث می شد، از هنر و رسانه کمک می گرفت تا دین را عرضه بنماید. خیلی مهم است. دنیا با تمام کشورهایش به مثابه یک دهکده جهانی شده است و در تماس با هم هستند .
رهبری معظم انقلاب هنر دینی را هنر نشر و تبیین معارف دین می دانند و ( این مطلب در حکم انتصاب آقای سرافراز دادند می فرمایند و در حکم آقای علی عسگری همان ماموریت در حکم اقای سرافراز را تاکید فرمودند) می گویند: صدا و سیما با ماموریت خطیر هدایت و مدیریت فرهنگ و افکار عمومی جامعه به مثابه دانشگاه عمومی است، روبرو می باشد. تعبیر ما این بود که رسانه تاثیر در فرهنگ و تولید فکر دارد و ایشان تعبیرشان مدیریت فرهنگ است و از تاثیر بالاتر است. ایشان می فرمایند: با تکیه بر فعالیتهای و برنامه های حرفه ای وعمیق رسانه ای و ادامه می دهند: وظیفه گسترش دین و اخلاق و امید و اگاهی و ترویج زندگی ایرانی و اسلامی در میان احاد ملت اسلامی را بر عهده دارد.
پس نقش و اهمیت محتوای رسانه و پیام رسانه اینقدر از نگاه ایشان مهم است که در حکم ماموریتی مدیران سازمان به ان اشاره کرده و انتظار دارند که مدیرت افکار و فرهنگ جامعه در دستان انها باشد ونه فقط تاثیر کوچک گذاشته شود و مدیریت نشاط احاد جامعه و عزم ملی و .....همه کارکرد رسانه است.
مدیرت جدید حوزه هم از فضلا و اساتید درس خارج خواسته اند تا به این مباحث و نیاز جامعه ورود پیدا کنند. پس این نقش رسانه از یاد نرود که به تعبیر رهبری مدیریت جامعه در دست صدا وسیما باشد.