معاونت پژوهش
خلاصه نشست «ضرورت و اهمیت فقه رسانه»
پنجاه و دومین نشست علمی معاونت پژوهش مرکز فقهی ائمه اطهار(ع) با عنوان «ضرورت و اهمیت فقه رسانه» با حضور استاد محترم حضرت آیت الله حائری شیرازی در تاریخ 1395/01/28 برگزار گردید
پنجاه و یکمین نشست تخصصی معاونت پژوهش مرکز فقهی ائمه اطهار (ع) و مدیریت گروه فقه رسانه با موضوع «ضرورت و اهمیت فقه رسانه» در تاریخ 28 فروردین ماه سال 1395 در سالن امام خمینی (ره) مرکز فقهی ائمه اطهار علیهم السلام با حضور اساتید و پژوهشگران دین و رسانه برگزار گردید.

در این نشست ابتدا دبیر علمی حجت الاسلام والمسلمین عبدالله جلالی از پژوهشگران ارشد حوزه دین و رسانه و مدیر محترم گروه فقه رسانه در این معاونت با گرامی داشت زاد روز مولود کعبه امیر المومنین علی (ع) و تبریک ایام رجبیه به حضار محترم، حضور استاد گرانقدر حوزه حضرت آیت الله حائری شیرازی را در جمع پژوهشگران ارشد حوزه دین و رسانه و محققین مرکز فقهی ائمه اطهار (ع) تبریک گفته و تقدیر نمودند. ایشان یافتن فصل مشترک میان مطالعات دو حوزه مهم دین و رسانه، را یکی از دغدغه های امروز جامعه مطرح کردند. و ضمن بیان مسائل مستحدثه جدید در رسانه ها، از همه پژوهشگران حوزه دین خواستند تا در این زمینه به یاری گروه تازه تاسیس فقه رسانه در مرکز فقهی بیایند و از این فرصت مطالعاتی پیش آمده استفاده کرده و در تبیین مبانی دینی این حوزه همت بگمارند. سپس بیان کردند که گروه فقه رسانه با حمایت ریاست محترم مرکز فقهی حضرت آیت الله محمد جواد فاضل لنکرانی (دامت افاضاته) در سال 94 تاسیس گردید تا بتوانند در بررسی مسائل رسانه ها از منظر فقهی که از وظایف خطیر این گروه می دانند قدمی بردارند.







ایشان در ادامه فرمودند امروزه رسانه ها جزئی جدائی ناپذیر از حیات بشری شده است و این باعث شده تا ما با سوالات زیادی روبرو باشیم. در رصد اولیه نزدیک به 130 موضوع الان روی زمین باقی مانده که از مسائل حل نشده رسانه ها است که پژوهشگران حوزه دین باید پاسخگوی آنها باشند تا در حیات اجتماعی مردم تاثیرات خود را بگذراد.

در دوران ما حکومت اسلامی برپا شد و شیعه توانست منصب هدایت اجتماع مردم را بدست بگیرد و مهمترین ابزار در حوزه تاثیر گذاری بر مخاطب امروز رسانه ها هستند و این وظیفه ما را در این عرصه تاریخی سنگین تر نموده است که ما باید از این ابزار در جهت اهداف عالیه نظام شیعی استفاده صحیح را بنمائیم.

در ادامه استاد محترم حوزه حضرت آیت الله حائری شیرازی بیانات خود را ارائه نمودند و فرمودند:

روزی که خدا به ملائکه خبر داد که انسان را در زمین خلیفه خود قرار داده است و این در حالی بود که زمین قرارگاه سافلین بود و خلیفه الهی بودن از درجات اعلا علیین.

انسان جسمش از اسفل السافلین است و همین باعث شده تا این مقتضی در وجود او باشد که دست به فساد و خون ریزی بزند ولی انسان حقیقتش از اعلا علین است. و در اسفل السافلین قرار می گیرد. این ظرفیت انسان است. عصر ما در حال نشان دادن این ظرفیت است. که از اسفل السافلین تا اعلی علین را پر نموده است و این سعه وجودی انسان در حال نشان دادن خود است. 

رسانه ها یکی از همین تجلیات این سعه وجودی است. انسان یک وقت می توانست یک نفر با یک نفر و بعد منجر شد به گفتگوی انسان با چندین نفر و الان گروه کثیر با گروه کثیر گفتگو می کنند و همدیگر را می بینند و فاصله ها کم شده است. عده ای همانند شما به دنبال یافت مشکلات و حل آنهاست. مشکلات مثل توده فشرده هستند که باید شکسته شود و این وظیفه تحقیق است. و برای اینکه این تحقیق نتیجه بخش باشد نیاز به عرضه دارد. و رسانه ها خرج پرتاب است. ما وقتی برای اسلام حرفی می زنیم حرف درست برای گفتن داشته باشیم. در علم فقه نباید انفعال داشته باشیم.

بشر اسلحه را ساخت برای امنیت، اما امنیت امروزه در دنیا رو به افول است. غرب در این مقوله هیچ  پیشرفتی نداشته که بخواهد به ما هدیه دهد. توسعه و امنیت در امتداد هم نبود. کلیسا با علم مخالفت کرد چون برداشت غلطی از کتب خود داشتند.

علوم تجربی شأن علمی دارند و توجه اسلام به علم همین قسم را شامل می شود و علوم انسانی جنبه علمی ندارند بلکه جنبه ساینس دارند. علم لفظ مشترک است، برای دانستن بکار می رود، برای روش تحقیق و متد نیز بکار می رود. در علوم تجربی در هر مسئله ای زشت است که بگوئید به قول فلانی.

در علوم انسانی ما نظریه پردازی داریم. به چیزی می گوئیم علوم انسانی که رابطه حکم و موضوع باید از انسان شناسی بگذرد ولی در علوم تجربی این رابطه نیاز به گذر از انسان شناسی نیست.








غرب در متد خود مدیریت از بیرون به انسان را می پذیرد و الان ما در دانشگاه ها و حوزه ها این روش را داریم پیگیری می کنیم و همین باعث شده تا شاگرد در مدرسه احساس آزادی نکند و عشق به علم در وجود او مرده است. چون تعریف درستی از انسان در دست نداریم. کدام مسئله را ما اسلامی کرده ایم. مدل های ما در علوم همه شده غربی، مدیریت – تربیت – روانشناسی و .... همه غربی است.  برای رسانه هم آنها مدل تعریف کرده اند و ما هم بر همان اساس کار می کنیم. تا پای انسان شناسی اسلامی در علوم راه پیدا نکند همه کارها ابتر است و غرب بر همین اساس چون انسان را نشناخته برای آن رساله می نویسد.

سرتاسر دین و قرآن انسان شناسی و علوم اسلامی موج می زند و این تمام آیات قرآن را شامل است.

در فقه رسانه باید انسان شناسی تبیین و تعریف شود و مدیریت و نحوه مفاهمه او را معلوم نمائید. همچنین رسالت رسانه را بگوئید چیست و اینکه شما در رسانه می خواهید چکار کنید، معلوم باشد.

رسانه باید جذابیت داشته باشد و این در فرم آن است و اینجا نقش هنر معلوم می شود که باید از طریق آن محتوای خود بتواند هم مطالب ماندگار، سریع الوصول، پایدار بفرستد و از خطر تخریب مصون و محفوظ بدارد.



آخرین اخبار

معرفی کتاب «درآمدی بر فقه اجتماعی»

کتاب «درآمدی بر فقه اجتماعی» اثر آقای محمدباقر ربانی؛ مدیر گروه فقه اجتماعی مرکز فقهی ائمه اطهار(ع) می‌‌باشد. ... ادامه مطلب ...

دکتر محسن قمرزاده: به دنبال مرجعیّت بخشی حقیقی قرآن در تمامی ابعاد فقهی هستیم

مدیر گروه پژوهشی فقه قرآن و حدیث مرکز فقهی ائمه اطهار(علیهم‌السلام) دکتر محسن قمرزاده در گفتگوی با خبرگزاری حوزه در راستای آشنایی هرچه بیشتر با این گروه پژوهشی 8 اردیبهشت 1400 گفت و گویی انجام داده است. ... ادامه مطلب ...

جلسه شورای علمی گروه فقه اجتماعی با حضرت آیت الله فاضل‌لنکرانی(دامت‌برکاته)

جلسه‌ی شورای علمی گروه فقه اجتماعی متشکل از اساتید محترم حجج اسلام دکتر خیری، دکتر غفاری‌فر، دکتر ضمیری و دکتر ربانی با حضور رئیس معظم مرکز فقهی ائمه اطهار علیهم السلام حضرت آیت الله حاج شیخ محمدجواد فاضل لنکرانی(دامت‌برکاته) در تاریخ 99/10/29 برگزار گردید. ... ادامه مطلب ...

مراسم تقدیر از برگزیدگان یازدهمین جشنواره پژوهشگران برتر سال 1399

مراسم تقدیر از برگزیدگان یازدهمین جشنواره پژوهشگران برتر سال 1399 روز چهارشنبه 13 بهمن ماه 1399 در مسجد مرکز فقهی ائمه اطهار علیهم السلام با حضور رئیس معظم مرکز آیت الله حاج شیخ محمد جواد فاضل لنکرانی دامت برکاته و مدیریت محترم مرکز و معاونت پژوهش مرکز فقهی(با رعایت دستورالعمل‌های بهداشتی ایام کرونا) برگزار شد. ... ادامه مطلب ...

نشست هم‌اندیشی «مدیران مؤسسات و گروه‌های آموزشی و پژوهشی فقه سیاسی»

نشست هم‌اندیشی مدیران مؤسسات و گروه‌های آموزشی و پژوهشی فقه سیاسی با مشارکت گروه فقه سیاسی مرکز فقهی ائمّه اطهار (علیهم السلام) و همکاری مراکز حوزوی و دانشگاهی برگزار می‌شود. زمان: پنج‌شنبه 14 اسفندماه 1399 ساعت 13 تا 17
مکان:‌ قم دانشگاه باقر العلوم(علیه‌السلام)


... ادامه مطلب ...

دسته بندی اخبار
اخبار (36)

کرسی‌های علمی ترویجی

نشستهای علمی (1)
هفتاد و دو) بررسی فقهی قرارداد آتی (1)
هفتاد و یک) تلقیح مصنوعی (1)
هفتاد) فقه القرآن و عرصه‌های پژوهش (1)
شصت و نه) فقه اجتماعی در اندیشه فقهای شیعه (1)
شصت و هشت) مذاق شریعت در موضوعات مستحدثه با محوریت فقه پزشکی (1)
شصت و هفت) قواعد خاص تفسیر تنزیلی موضوعی (1)
شصت و شش) مراحل جنین از منظر متون دینی و پزشکی (1)
شصت و پنج) تغییر جنسیت و مسائل نوپیدا (1)
شصت و چهار) فقه اطلاعات و شیوه‌های اطلاعاتی مستحدثه (1)
شصت و سه) بررسی نظریه فهم اجتماعی نص در فقه اجتماعی (1)
شصت و دو) موضوع شناسی ارزهای رمزپایه (بیت کوین) (1)
شصت و یک) افشاگری رسانه‌ای 2 - مفسدان اقتصادی (2)
شصتم) وحدت حوزه و دانشگاه؛ تبیین دیدگاه امام خمینی(قدس‌سره) (2)
پنجاه و نه) مبانی فقهی نفوذ حکم قاضی مأذون (1)
پنجاه و هفت) موضوع شناسی پول و چالش های فقهی آن (1)
پنجاه و هشت) بررسی ابعاد فقهی حقوقی افشاگری رسانه‌ای (1)
پنجاه و پنجم) ظرفیت شناسی اصول فقه موجود در فقه اجتماعی (1)
پنجاه و چهارم) نشست تأملی در مفهوم عدالت جنسیتی در احکام اسلامی (1)
پنجاه وسوم) نشست فقه اجتماعی (2)
پنجاه ودوم) ضرورت و اهمیت فقه رسانه (2)
پنجاه ویکم) فقه و امنیت (2)
پنجاهم)نظام پولی و بانکی در اقتصاد (2)
چهل و نهم) چیستی فقه رسانه (3)
چهل و هشتم)ماهیت شناسی فقه اجتماعی (2)
چهل و شش) فقه النیروز (1)
چهل و پنجم) فقه النیروز (1)
چهل و چهار) نشست ویژگی مکاتب اصولی حوزه (4)

چهل و سوم) نشست کاستی ها و راهکار ها

چهل و دو) نقدی بر کتاب امر به معروف در... (1)
یک)سخنرانی آیت الله مومن درمورد مرکز (2)
چهل و یک) فقه و سبک زندگی 3 (1)
سی و چهار) فقه و سبک زندگی 2 (1)

سی) فقه و سبک زندگی 1

نشست بررسی فقهی نسب و آثار آن در باروری‌‌های مصنوعی (4)

سلسله نشست مقاصد الشریعه

نشست علمی سقط جنین از منظر فقه و حقوق با رویکرد به مسائل نوظهور (1)
نشست علمی تخصصی با عنوان مسئولیت مدنی تخریب محیط زیست از منظر فقه اسلامی (1)
نشست منطقه الفراغ و قانون گذاری (1)
نشست حکم حکومتی و قانون (1)

نشست مرگ مغزی

نشست فقه امنیت

نشست چالش های فقه سیاسی (1)
نشست بررسی فرزند خواندگی در فقه و حقوق (1)
کاربردهای قواعد فقه در سیاست و حکومت (1)
نشست ماهیت فقه سیاسی (1)

چیستی وماهیت فقه رسانه

همایش ها

جشنواره ها

مصاحبه های علمی (3)
کارگاه و دوره آموزشی (1)
سلسله نشست فقه اجتماعی (2)

جلسه اول

جلسه دوم

جلسه سوم

جلسه چهارم

دفاتر

دفتر معاونت پژوهش (1)

دفتر امور پژوهشی

پژوهشگران برتر

شورای پژوهش

دفتر همکاری های علمی و پژوهشی

دفتر شبهه شناسی

خبر

پرسش و پاسخ

معرفي (2)

شوراها

گروه ها (1)
فقه اجتماعی (2)
فقه و حقوق (1)

فقه اقتصادی

فقه هنر و رسانه

اصول فقه

فقه پزشکی

فقه قرآن و حدیث

فقه سیاسی

قواعد فقهی

فقه الثقلین

مجله فقه و اجتهاد

کتابخانه

تقریرات

پشتیبانی سایت

دفتر همکاري‌‌هاي علمي و بين المللي

معرفي دفتر

اخبار (1)

نشست‌‌ها

آخرین کتاب ها