مرکز فقهی ائمه اطهار (ع)
حجة الاسلام والمسلمين نورموسوي: اين مرکز به جهان اسلام خدمت مي‌کند
گفتگوی حجت الاسلام و المسلمين نورموسوي پيرامون مرکز فقهي ائمه اطهار(ع) در بيستمين سال تأسيس مرکز با هفته نامه حريم امام (شماره 310، اسفند 96)

حجت الاسلام والمسلمين سيد جواد نورموسوی؛ مدير روابط بين‌الملل مرکز فقهی ائمه اطهار(ع)، ضمن توصيف شخصيت مرحوم آيت الله العظمی فاضل لنکرانی، به تشريح برخی از فعاليت‌های اين مرکز پرداخت.


لطفاً از فعاليت‌هاي اين مرکز و کارهاي علمي انجام شدة آن گزارشي ارائه بفرماييد.

تا کنون 2907 مقاله علمي و تخصصي در اين مرکز توسط طلاب دانش پژوه تدوين شده است . مرکز ما يکي از مراکز تقريراتي است؛ يعني طلبه‌هاي دانش پژو موظف‌اند در هر دوره تقرير خود را به قسمت آموزش تحويل بدهند و تاکنون 4327 جزوه علمي در اين مرکز تدوين شده است.

تاکنون تعداد 271 نشست‌ علمي در اين مرکز با حضور شخصيت هاي برجسته  علمي بين المللي مراکز اسلامي و مسيحي و روساي اتحاديه علماي  اهل سنت عراق، تونس، مصر، انديش مندان و علماء واساتيد دانشگاه مجارستان و ايتاليا و انگلستان، آمريکا و... در اين مرکز برگزار شده است، واين نشست ها مورد توجه جوامع علمي دنيا قرار دارد. از جمله نشست علمي را ميتوان ديدار اعضاي پوتين رئيس جمهور روسيه در سفري که به ايران داشتند با هماهنگي وزارت امور خارجه و بنا به درخواست اين اعضائ  با آيت الله شيخ محمد جواد فاضل لنکراني نيز در اين مرکز داشتند برگزار شد که با موضوع تفاوت حکومت بانظارت ولايت فقيه و حکومت امپراطوري بود.

اين مرکز به چنين جايگاهي رسيده است که يکي از قطب‌هاي بزرگ دنيا که ادعاي قدرت مي‌کند، از اين مرکز کمک فکري مي‌گيرد تا متوجه بشود اسلام و مخصوصاً شيعه چطور توانسته است در حاکميت موفق باشد.

بعضي از اين نشست‌ها بنا به درخواست  سازمان‌ها و مراکز علمي يا در برخي مواقع ارگان‌هاي دولتي، مانند حج و زيارت از طرف مرکز فقهي برگزار شده است. اين نشست‌هاي علمي صرفاً يک نشست ساده نيستند؛ بلکه ابتدا موضوعي طرح مي‌شود و پس از بررسي و تحقيق و آثار و ثمرات آن در جوامع برگزار مي شود . اين نشست‌ها با توجه به مسائل مبتلا به دنيا، مانند حقوق بشر، سلاح‌هاي کشتار جمعي، فقه کودک، فقه هنر ، فقه اجتماعي ،مسائل و موضوعات طب و  زن  و ... برگزار مي‌شوند. وقتي که به کشورهاي مختلف مي‌رويم، متوجه نتايج و آثار و برکات اين همايش‌ها و نشست‌هاي مي شويم.

اين نشستها صرفاً براي طلاب حوزه علميه نيست؛ بلکه به‌منظور ارتباط عميق با مراکز علمي و دانشگاه‌ها هم هست. چندين بار معاونين و مديران دانشگاه الازهر در نشستهاي علمي مرکز فقهي حضور داشتند. در يکي از جلساتي که حضور داشتم ، «آقاي دکتر کريمه »مدير فقه دانشگاه الازهر خطاب به آيت‌الله شيخ محمدجواد فاضل لنکراني کرد و گفت: «من فکر مي‌کردم مراجع قم در خانه‌هايشان نشسته‌اند و فقط فتوا مي‌دهند.» وقتي مرکز فقهي ائمة اطهار را ديدم، گفت: «اين مرکز به جهان اسلام خدمت کرده است و نه فقط به تشيع.» در ادامه گفت: «تعجب مي‌کنم شخصيتي مثل شما که جوان هستيد، اين همه تسلط بر علم داريد.» منظورشان اين است که اين مرکز، مرکز علمي است. درياي علم اينجاست. حاج شيخ محمدجواد فاضل در جواب‌ او گفت: «از من جوان‌تر هم اينجا هستند و و آنها هم داري مراتب علمي هستند.»

مرکز فقهي کتابي دارد بنام « موسوعه احکام الاطفال» اين کتاب در هشت جلد به چاپ رسيده است ، بنا به درخواست مراکز علمي خارج از کشور در 3جلد ترجمه شد وبه‌عنوان کتاب سال يونسکو شناخته شد که نشان مي‌دهد مرکز فقهي واقعاًستاره درخشان علمي و پژوهشي دنياست .

روزانه 234کلاس با حضور271 نفرازاساتيد اين مراکز تشکيل مي شود. خوشبختانه طلاب مرکز فقهي از نخبگان طلاب حوزوي به شمار مي آيند؛.اين افتخار را داريم که دانش آموختگان مرکز فقهي ائمه اطهار عليه السلام به عنوان اساتيد برجسته در حوزه هاي علميه مشهد و قم و تهران و افغانستان و مراکز تخصصي حوزه به عنوان استاد به  تدريس اشتغال دارند.

اين منشورات شامل تيراژي از 2 تا 400هزار جلد است؛ طرح هاي پژوهشي اين مرکز نيز متناسب با نياز جامعه و دنياي اسلام انجام مي شود که تا کنون 59 طرح پژوهشي نيز انجام شده و در حال انجام است.

مرکز فقهي ائمه اطهار(ع) تاکنون 355 عنوان کتاب منتشر کرده است، که عمدة آن‌ها در سال‌هاي اخير به چاپ رسيده است. چاپ بعضي کتاب‌ها هزار تيراژ و چاپ بعضي از آن‌ها تا چهارصد هزار تيراژ هم رسيده‌ است. اين نشان مي‌دهد که اين کتاب‌ها در جامعه مقبوليت دارند. مستحضريد کتاب‌هاي مرکز، تخصصي است و معمولاً از کتاب‌هاي تخصصي استقبال زيادي نمي‌شود؛ مگر افراد خاص؛ اما چطور است که کتاب‌هاي مرکز فقهي ما در مدتي کوتاه تمام مي‌شوند و درراستاي نياز اشخاص، کتاب‌ها چاپ مجدد کنيم. آن آماري که گفتم فقط عنوان کتاب‌ها است و تجديد چاپ آن‌ها را حساب نکردم.


بنا به درخواست اساتيد و طلاب سراسر کشور، گنجينه سلسله دروس خارج فقه واصول  آيت‌الله حاج شيخ محمدجواد فاضل جمع آوري و از طريق نرم افزار و فضاي مجازي در اختيار علاقه مندان قرار مي گيرد. ايشان 22 سال است درس خارج فقه اصول را تدريس مي کنند تاکنون 4765 کلاس درس خارج فقه و اصول . و 1580 درس خارج فقه، 2202 درس اصول، 388 درس تفسير قرآن، 314 درس اخلاق و 281 سخنراني با موضوعات مختلف علمي تا کنون  ارائه داده است.علاقه مندان مي توانند از طريق سايت معظم له استفاده نمايند.

مرحوم آيت‌الله العظمي حاج شيخ محمد فاضل لنکراني شخصيتي علمي بود وعلاوه بر بيش از 110آثر علمي ماندگار ، دروس‌ و سخنراني‌هاي ايشان از سال‌هاي 74 تا 84 را که در جاهاي مختلف برگزار شده بود، جمع‌آوري کرديم و به‌صورت گنجينه‌اي در لوح فشرده نگه داشتيم. در مجموع 4882 درس از ايشان جمع‌آوري در حوزه فقه و اصول وتفسير قرآن و نهج البلاغه در مرکز صوت و تصوير و سايت آن مرجع فقيد موجود مي باشد.

در مورد پاسخ به سوالاتي که مرکز مي‌دهد سخن بگوييد؟

لجنه اي در مرکز با نظارت و اشراف آيت الله شيخ محمد جواد فاضل تشکيل شده و پاسخ سوالات داده مي شود . وقتي اين کتاب‌ها را به مهمان‌هاي خارجي نشان داديم، گفتند که مگر ممکن است يک مرکز اين‌قدر مراجعه‌کننده داشته باشد؟ مرکز فقهي در اصل تنها طلبه‌هايي که اينجا هستند پرورش نمي‌دهد بلکه مرکز فقهي ائمة اطهار دنيا را پرورش مي‌دهد. حالا يا از طريق فضاي مجازي و مکاتبه يا به صورت چهره به چهره و آموزش مستقيم اين کار انجام مي‌گيرد. همين که يک نفر آموزش ببيند و بفهمد چه‌کاري مي‌تواند در جامعه انجام بدهد و اينکه وظيفة ديني و اخلاقي‌اش در جامعه چيست، خود رسالت اين مرکز است. اين رسالت را فارغ از آموزش و پژوهش که در مجموعه داريم، انجام مي‌دهيم.

دربارة تعداد نامه‌هايي که به سايت آيت‌الله شيخ محمدجواد فاضل فرستاده شده و ايشان جواب داده است لازم مي‌دانم به نکته‌اي اشاره کنم. گاهي در هر نامه 5 تا 6 سؤال وجود دارد و در مجموع تعدادشان به 45931 نامه مي‌رسد که به زبان‌هاي فارسي، عربي، انگليسي، آذري، اردو و... هستند. اين نامه‌ها در حوزة مسائل شرعي، اعتقادي، قرآني و ... مي‌باشند.

مجموعه کتابخانه مرکزفقهي ائمه اطهاردر قم شامل سه کتابخانه1- مرکز تخصصي کلام 2- کتابخانه عمومي 3-کتابخانه تخصصي محققين که در نوع خودکم نظير است داير ميباشد . دانشجويان و صلاب و اساتيد حوزه و دانشگاه از آن بهره مي برند.

25هزار عنوان کتاب در قالب 56321 جلد در کتابخانه عمومي قراردارد؛ البته در کتابخانه محققين30 نفر ظرفيت موجود است که محققين با فراغ بال با پيشرفته ترين امکانات روز ، مي توانند به کار پژوهش و تحقيق بپردازند

مرکز تخصصي تفسير قرآن کريم امروزه ششمين سال خود را سپري مي کند؛ تفسير تخصصي و ترتيبي در اين مرکز انجام مي شود تا کنون 322 نفر در اين مرکز به تحصيل پرداخته اند که آموزش تفسيرقرآن کريم را از ابتداء آيات تا پايان  فرا مي گيرند ؛ تعداد طلاب مشغول به تحصيل 168 نفر و تعداد طلاب تفسير تخصصي نيز 73 نفر هستندکه زير نظر اساتيد مجرب مشغول به تحصيل تفسير قرآن کريم هستند؛ تا کنون 44 مقاله علمي قرآني نيز از سوي طلاب تدوين شده است.

مدرسه علميه ائمه اطهار از جمله مراکز وابسته مرکز فقهي است که با همت آيت الله محمد جواد فاضل لنکراني  در 5سال پيش افتتاح شده است و يکي از دلايل آن بود که طلاب را پرورش دهيم و وارد مرکز فقهي کنيم و طلابي که توانايي به اجتهاد رسيدن را دارند را جذب  کنيم؛ اين مدرسه با هماهنگي مرکز مديريت است که 123 طلبه دارد که مشغول به تحصيل هستند؛ در اين مدرسه طلاب از بدو ورود تا زمان فارغ التحصيل شدن قرآن و تفسير را آموزش مي بينند. به يک تعبير اين مدرسه علميه قرآن محور است.

انتشارات مرکز فقهي ائمه اطهار(ع) به زبان فارسي عربي و انگليسي و اردو و روسي فعاليت دارد که عمده فعاليت آنها عربي است؛ يعني 60 درصد آثار به زبان عربي است زيرا اين کتب، علمي است و در راستاي پاسخگويي به نياز علما واساتيد حوزه و دانشگاه هاي دنيا به چاپ مي رسد به زبان عربي و انگليسي چاپ شده است.

منشورات مرکز فقهي مورد توجه شخصيتهاي برجسته علمي مذاهب اسلامي و مراکز بين المللي و دانشگاه هادر سطح دنياست.

در سال گذشته 21950 جلد کتاب کتابخانه ها و مراکز علمي سطح کشور اهدا شده است؛ تا کنون در 92 نمايشگاه کتاب شرکت داشتيم که شامل 28 نمايشگاه خارج کشور در 12 کشور بوده است؛ 163 اثر از آيت الله العظمي فاضل و بيش از 60 اثر از آيت الله شيخ محمد جواد فاضل لنکراني در اين نمايشگاه‏ها عرضه شده است.

5000 مسجد و هيئت و کانون فرهنگي و پايگاه مقاومت بسيج و دبيرستان هاي کشور در طول سال تحت پوشش برنامه هاي واحد فرهنگي اين مرکز هستند و محصولات فرهنگي مرکز در اختيار آنان قرار مي گيرد ؛ مسابقات مختلفي در اين رابطه برگزار شده است که بعضا 400 هزار نفر در اين مسابقات کشوري شرکت مي‌کنند و اغلب شرکت کنندگان در اين مسابقات نيز از جوانان هستند.

يک ميليارد و 148 ميليون تومان تا کنون به شرکت کننده گان اين مسابقات جوايز هديه شده است؛ تعداد شرکت کنندگان اين مسابقات کتابخواني تا کنون 14 ميليون نفر بوده اند که استان هاي اهل سنت نشين نيز شامل مي شود. معاونت اخلاق و تهذيب در اين مرکز راه اندازي شده است که تا کنون کتب مختلفي در اختيار طلاب و خانواده هاي آنها قرار گرفته است.

آيت الله حاج شيخ محمدجواد فاضل لنکراني يک شخصيت علمي و اخلاقي است ، ايشان بخاطر اهميت و نقش اخلاق در سعادت و خوشبختي انسان، معاونت اخلاق و تهذيب را راه اندازي کردند.علاوه برنشتهاي چهره به چهره ، همايش و نشستهاي و کلاسهاي اخلاق در مرکز تشکيل شده است . ميتوان نشستهاي خانوادگي طلاب و اردوي خانوادگي را به فعاليتهاي مرکز فقهي اضافه نمود.

آخرین اخبار

رونمایی کتاب ارزشمند «الآراء السدیدة»

مراسم رونمایی کتاب ارزشمند «الآراء السدیدة» تألیف دانشمند فقید؛ آیت الله سید علی رضا حائری نیا(قدس سره) برگزار می‌‌شود. ... ادامه مطلب ...

برگزاری مراسم اربعین حسینی در مسجد جامع مرکز فقهی ائمه اطهار (ع) کابل

اولین مراسم در مسجد جامع مرکز فقهی ائمه اطهار (ع) کابل پس از تسلط طالبان بر افغانستان به مناسبت اربعین حسینی برگزار شد.
... ادامه مطلب ...

نخستین پیش‎‎همایش اندیشه‌‌های سیاسی، اجتماعی و انقلابی آیت الله العظمی فاضل لنکرانی برگزار شد

نخستین پیش همایش اندیشه‌های سیاسی و اجتماعی آیت‌الله فاضل لنکرانی (ره) با حضور آیت‌الله حسینی بوشهری برگزار شد. ... ادامه مطلب ...

پیش‎‎همایش اندیشه‌‌های سیاسی، اجتماعی و انقلابی آیت الله العظمی فاضل لنکرانی برگزار می‌‌شود

نخستین پیش همایش اندیشه های سیاسی و اجتماعی مرجع انقلابی آیت الله العظمی فاضل لنکرانی در روز یکشنبه رأس ساعت ۹ و نیم صبح با سخنرانی آیت الله حسینی بوشهری و حجج اسلام و المسلمین احمد مبلغی و حمید پارسانیا در مرکز فقهی ائمه اطهار علیهم السلام برگزار خواهد شد. ... ادامه مطلب ...

نشست علمی-تخصصی؛ «فقه تبلیغات رسانه ای و مناظرات انتخاباتی»

مرکز فقهی ائمه اطهار(ع) با مشارکت انجمن علمی ارتباطات و تبلیغ حوزه‌‌های علمیه و سازمان صدا و سیما برگزار می‌‌کنند؛
نشست علمی - تخصصی؛ «فقه تبلیغات رسانه ای و مناظرات انتخاباتی» ... ادامه مطلب ...