حاج احمد فاضل لنکراني؛ فررند مرحوم آيت الله العظمی فاضل لنکرانی، ناظر ساخت و امور مالی مرکز فقهی ائمه اطهار(ع) ضمن بيان خاطراتی، از روند ساخت اين مرکز سخن گفت.
با توجه به اينکه حضرتعالي در جريان ساخت مرکز فقهي ائمه اطهار(ع)حضور بسيار پررنگي داشتيه ايد، از چگونگي ساخت اين مرکز بگوييد؟
در دوران حيات مرحوم والد(حضرت آيت الله العظمي فاضل لنکراني)، زمين فعلي مرکز فقهي ائمه اطهار(ع) را در فلکه شاه محمدقاسم را خريداري کرديم.
مرحوم والد کلنگ زني کردند و فرمودند: خدايا تو شاهد باش من به دنبال اسم و رسم نيستم و فقط براي ترويج فرهنگ اهلبيت(ع) اين کار را شروع ميکنم.
هزينههاي ساخت اين مرکز چگونه تأمين ميشد؟ اشارهاي به خاطرات ساخت مرکز داشته باشيد.
بنده تمام تلاشم اين بود که با کمترين هزينه و کيفيت بالا ساختمان احداث شود. به ياد دارم در آن زمان آقاي احمدينژاد شهردار تهران بود در سفري که به قم آمده بود به ديدار حضرت آيت الله العظمي فاضل لنکراني آمدند بعد از آن ديدار هنگام خارج شدن از دفتر، به بنده گفت: براي ادامه کار مرکز فقهي ائمه اطهار(ع) دو ميليارد تومان از بودجه فرهنگي شهرداري تهران به شما ميدهم تا ساخت اين مرکز تمام شود اصلا نگران نباشيد در جايي هم ثبت و ضبط نمي شود!
بنده مطلب ايشان را به حضرت والد اطلاع دادم . ايشان فرمودند سلام برسانيد و بگوييد من علاقهمندم اينجا با پول خمس و سهم امام ساخته شود و بودجه فرهنگي شهرداري تهران به ما نميرسد و بايد صرف مردم تهران شود.
بعد از فوت والد تنها 30 درصد کار تمامشده بود که مقلدين آقا در منزلي در تهران، آيتالله حاج آقاجواد را دعوت کردند و گفتند ما بر تقليد از والد شما ميمانيم که ايشان فرمودند مراجع هستند شما اين کار را نکنيد اما مقلدين ايشان نپذيرفتند و گفتند ما مرکز فقهي را به پايان ميرسانيم که بنده ناظر ساخت و امور مالي اين مرکز بودم. هرجايي که مسئلهاي پيش ميآمد و هزينه بالا ميرفت مانع ميشديم تا کار با کمترين هزينه ادامه يابد.
از خاطرات و اتفاقاتي که در حين ساخت مرکز رخ داد چيزي در خاطر داريد؟
سهطبقه از ساختمان ساختهشده بود و ما براي نصب چيلر داخل ساختمان مشکل داشتيم، برخي دوستان مانند حاج محمد گليار ميگفتند بايد اين سهطبقه خراب شود تا دستگاههاي سردکن وارد ساختمان شود. مسئول تأسيسات ما گفت جرثقيل 120 تني ميتواند اين سردکنها را از نورگير ساختمان وارد کند، با خواست خدا و امام زمان(عج) با يکي از مقلدين پدرم در تهران تماس گرفتيم ايشان جرثقيل را فرستاد که در عوارضي قم، پليسراه اجازه نميداد وارد شهر شود. بنده با آقاي رويانيان تماس گرفتم و پس از موافقت و همکاري ايشان، جرثقيل را از طريق جاده قديم وارد قم کرديم. از طريق نورگير مرکز،اين سه دستگاه را وارد موتورخانه کرديم و حدود دو ميليارد تومان از هزينه کاستيم.
باز در خاطرم هست وقتي دورتادور مرکز را کتيبه اي از آيات قرآن قرارداديم به صورت اتفاقي بر دربهاي ورودي ما آيه درب بهشت قرار گرفت. همچنين صندلي سالن اجتماعات مرکز فقهي ائمه اطهار(ع) که بايد در قم 800 هزار تومان خريداري ميشد در اصفهان با 120 هزار تومان خريديم.
خاطره ديگر اينکه: يکي از مقلدين آقا که به ما پول ميداد وضعيت مالي بدي پيدا کرده بود و از وجوات نيز بدهکار بود.
يک روز صبح به من زنگ زد و گفت: همسرم خوابديده و به من گفته است اگر منزلمان را هم فروختي برو براي ساخت مرکز فقهي پول بده.
ساخت مرکز 2 سال به طول انجاميد و دو ساله به پايان رسيد. روزانه 60 نفر مشغول کار بودند. چون حجم شهريهها زياد بود آهسته جلو ميرفتيم بعد از فوت والد کار بهسرعت پيش رفت و بعد از پايان کار، آيتالله العظمي صافي گلپايگاني آن را افتتاح کردند.
زماني که آقاي ناظمي اردکاني استاندار و آقاي عابديني شهردار وقت براي بازديد از ساختمان مرکز فقهي ائمه اطهار(ع) آمدند، شهردار قم به بنده گفت: هزينه ساخت اين مکان چقدر شد؟ بنده گفتم 8 ميليارد تومان! که ايشان بسيار تعجب کردند. گفتم هزينهها کنترلشده بود و غير از خمس و سهم امام پولي از هيچ ارگان يا سازماني دريافت نکرديم .
بنده مشقات زيادي را براي ساختن اين مکان بسيار ارزشمند متحمل شدم. به خاطر دارم همسر مرحومه ام خانم نفيسه فاضلي (خواهر زاده آيت الله العظمي فاضل لنکراني)به اخوي مي گفت: از اين مرکز فقهي ايمه اطهار(ع) يک چيز را هرگز فراموش نمي کنم و آن اين است که شوهرم هرشب با تلفن تا انتهاي شب با مهندسين اين مرکز بحث مي کرد و من با صداي بلند ايشان به خواب مي رفتم و صبح با صداي بلند او که با مهندسين صحبت مي کرد از خواب بيدار ميشدم. همسرم اگرچه به رحمت خدا رفت اما در ساخت اين مجموعه ارزشمند همواره در همراهي و حمايت از بنده کوتاهي نکرد و سختي ها را تحمل کرد.
بايد يادآوري کنم که غير از خداي متعال و امام زمان(عج) منت احدي بر اين مرکز نيست و تاکنون تعداد يکصد مجتهد و 150 مفسر توسط اين مرکز پرورش يافته است.
ما در مرکز فقهي تشکيلات بين المذاهب را در قم و مشهد راه اندازي کرده ايم که طلاب را پس از آموزش به نقاط محروم کشور اعزام مي کنيم تا ضمن تقويت شيعيان بر عليه وهابيت، کار فرهنگي انجام دهند.
بهعنوان حسن ختام از کيفيت اداره شعبات داخلي و خارجي اين مرکز بفرماييد؟
مراکز فقهي در مشهد، افغانستان، لندن، سوريه، اهواز و مسکو توسط مرکز فقهي قم حمايت مي شود. در مشهد هر دو ماه يکبار به 15 هزار نفر شهريه پرداخت مي کنيم. وجوهاتي که در مشهد ميآيد به خود طلبههاي مشهد داده ميشود.
نيت جد بزرگوار ما و مرحوم ابوي، کار براي خدا بوده است و با اين نيت و اخلاص بود که کارها پيش ميرفت. ابوي معتقد بودند حوزه بايد روي پاي خودش بايستد و ارتباط روحانيت با مردم خوب باشد، من به بازاري نياز دارم او هم به بنده نياز دارد و بايد اين ارتباط حفظ شود.