نامه حضرت آيت الله حاج شيخ محمد جواد فاضل لنکراني(دامت برکاته)
جناب مستطاب آقای دکترمحمد جواد ظريف(دام عزّه)
وزير محترم امور خارجه
سلام علیکم
خداوند متعال را شاکریم که با لطف و عنایتش، نمایندگان شریف ملّت را در اعتلای نظام مقدس جمهوری اسلامی توفیق داد، آنگونه که پیام مقاومت، عزت و حقانیت خود را به جهانیان برسانند.
تلاش و مجاهدت تیم مذاکره کننده هستهای که با مدیریت با صلابت جنابعالی، درایت ریاست محترم جمهور(دامت برکاته)، حمایت داهیانه مقام معظم رهبری(مدظله) و دعای خیر مردم و مراجع معظم تقلید(دامت برکاتهم) به ثمرنشست، شایسته تقدیر و سپاس است.
اینجانب صمیمانه از جنابعالی و همکاران ارجمندتان تشکر کرده و از درگاه حق تعالی عافیت و توفیقات بیشتر را برایتان مسألت مینمایم.
جنابعالی در برخی از سخنرانیهای اخیر، توجه خوبی به این محور مهم مبذول داشتهاید که امروز، ایران اسلامی حرف جدید و مطالب فراوان برای جهانیان دارد.
اینجانب ضمن تأیید، تأکید میکنم که فقه ناب اسلامی مبتنی بر معارف اهل بیت(علیهم صلوات الله) با توجه به درونمایه غنی و اصول بالندهای که دارد میتواند در تنظیم مناسبات و روابط حکومتی و نظام مدنی، بهترین طرحها و الگوها را ارائه نماید و در یک جامعه متحوّل و متکامل، با پویایی و جامعیت بی نظیر، شؤون حیات انسانی و نظام حقوقی را سامان دهد.
از این رو شایسته است ترتیبی اتخاذ فرمایید تا وزارت محترم امور خارجه در جریان ظرفیتهای فراهم و تحقیقات صورت گرفته قرار گیرد، تا ضمن همکاری و تشریک مساعی، اطلاع رسانی مناسب پیرامون آنها در سطح بین المللی صورت گیرد.
مرکز فقهی ائمه اطهار(ع) که در سال 1376به اهتمام والد معظم، مرجع عالیقدر؛ مرحوم حضرت آیت الله العظمی فاضل لنکرانی(قدس سرّه) در شهر علم و اجتهاد قم تأسیس گردیده و دغدغه تبیین مسائل نوپیدا و داعیه تدوین نظام فقهی در مباحث نوین را برپایه آموزههای فقهی اهل بیت(ع) را دارد، برای همکاری در حوزههای فقاهتی مورد نیاز، همراه شماست و وظیفه خود میداند که برای تحقیقات و برنامههای علمی، یاریرسان فرزندان خدوم ملّت در اجرای مسئولیتهای خطیر و سترگی باشد که بر دوش گرفتهاند. (برخی از فعالیتهای این مرکز به پیوست تقدیم شده است).
محمدجواد فاضل لنکرانی
1- نشست های علمی
(تاکنون حدود پنجاه نشست علمی با حضور علما، صاحب نظران و اساتید حوزه و دانشگاه در مرکز فقهی ائمه اطهار(ع) برگزار شده است، از جمله:
1- کاربرد قواعد فقه در سیاست و حکومت
2- بررسی فقهی توهین به ادیان و مقدسات دینی دیگران
3- چالشهای فقه سیاسی
4- فقه امنیت(دو نشست)
5- فقه و حقوق بشر؛ چالشها و رهکارها(سه نشست)
6- سلاحهای کشتار جمعی(چهار نشست)
7- حجّ و حقوق بشر
8- فقه و سبک زندگی(دو نشست)
2. برگزاری گردهمایی علمی
که توسط علما و اساتید برجسته در خصوص سلاحهای کشتار جمعی برگزار گردیده و تدوین مجموعه مقالات(ده مقاله علمی) که در همایش فقه هستهای نیز استفاده شد.
و نیز برگزاری سلسله نشستهای تخصصی بررسی و نقد مقاصد الشریعة با عنایت به اهمیت و حساسیت بحث مقاصد الشریعة به ویژه در ساحت فقه پژوهی و فقاهت، وضرورت ساماندهی به قلمرو، جایگاه و تأثیر این بحث در حوزههای علمیه و سایر مراکز علمی(تاکنون دو نشست برگزار شده و ادامه مییابد).
3. مشارکت و همکاری در برگزاری همایشهای علمی
از جمله: همایش ملی صیانت از کرامت انسانی در اندیشه حقوقی اسلام، همایش بین المللی امت اسلامی مبانی و مولفه ها، همایش فقه هستهای و...
4. برگزاری دورههای آموزشی و کارگاههای علمی
این دورهها جهت دانش افزایی فضلا و محققان حوزه برگزار گردیده که از جمله آنها: دوره علمی بررسی و پاسخ دهی به شبهات، پرسشها و چالشهای فراروی فقه اهل بیت(ع) در عرصه حقوق بین الملل بشر( طی پنج روز در سال 91 با حضور 20 استاد و 80 دانش پژوه)، ـ دوره آموزشی حقوق بشردوستانه در اسلام و مقررات بین المللی طی سه روز در سال 92 و هم چنین همایش و کارگاه علمی«اسلام وحقوق بشردوستانه بین المللی، چالشها و چشم اندازها» در سال 1393، کارگاههای تدوین مقاله و...
5. تدوین و انتشار کتاب و طرح پژوهشی
دهها کتاب چاپ شده و چندین کتاب در دست انتشار و همچنین سی طرح پژوهشی در دست انجام از فعالیتهای پژوهشی گروههای علمی تشکیل شده از جمله: گروه پژوهشی فقه سیاسی، فقه اجتماعی، فقه قضایی، فقه رسانه، فقه پزشکی، فقه اقتصادی و... که با حضور فعال جمعی از فضلا و محققان، در حال انجام میباشند.
پاسخ وزير محترم امور خارجه؛ دکتر محمد جواد ظريف(دام عزّه)
بسم الله الرّحمن الرّحيم
حضرت آيت الله حاج شيخ محمدجواد فاضل لنکراني(دامت برکاته)
رياست محترم مرکز فقهي ائمه اطهار(عليهم السلام)
سلام عليکم
احتراما، از اينکه با لطف و بزرگواري خويش، اينجانب و خدمتگزاران تيم مذاکره کننده هستهاي را مشمول عنايت خود فرمودهايد کمال امتنان و سپاسگزاري را صميمانه به حضورتان تقديم مينمايم.
بدون ترديد پيشرفتهاي حاصله در مسير اثبات حقانيت مواضع جمهوري اسلامي ايران در سطح بينالمللي و إحقاق بخشي از حقوق ملت شريف ايران، تنها با رحمت ويژه الهي، حمايت و رهنمودهاي مقام معظم رهبري، تأييدات مراجع عظام و مراکز ديني و علمي و پشتيباني قاطبه ملت، دست يافتني و محقق گرديده است.
بدرستي اشاره فرمودهايد که فقه ناب اسلامي با تکيه بر معارف اهلبيت(عليهم السلام) قابليت ارائه بهترين نمونهها و توانايي ساماندهي نظام حقوقي و حاکميتي را در بستر خود دارد، کما اينکه ايستادگي سرافرازنه مذاکره کنندگان هستهاي در برابر قدرتهاي جهاني، مستظهر به فتواي راهگشاي مقام معظم رهبري در تحريم توليد و کاربرد سلاحهاي کشتار جمعي بوده است.
خوشحالم که آن مرکز فقهي و معنوي نيز به تأسي از مؤسس عالي مقام، والد معزز؛ مرحوم حضرت آيت الله العظمي فاضل لنکراني(رحمة الله عليه) در جهت ورود فقه پوياي شيعه به مسائل روز جهاني اهتمام دارد و يقين دارم مراکز فقاهت و فتوا ظرفيت والايي در ايفاي مسئوليت کمک به بالندگي سياست خارجي و تبيين شيوه تعامل بهينه با مسائلي چون امنيت بينالمللي، حقوق بشر، مقابله با تکفير و تروريسم و وحدت مسلمين را دارند و اينجانب همواره علاقمند و مشتاق بهرهمندي از ديدگاهها و رهنمودهاي متعالي آن برادر ارجمند خواهم بود.
ضمن قدرداني مجدد از الطاف جنابعالي، بهترين توفيقات در راه اعتلاي آموزههاي حيات بخش اسلام را به همراه تأييدات الهي براي شما آرزومندم.