این نشست علمی جمعه 29دیماه 1396 با حضور حجتالاسلام دکتر حیاتی، در مرکز فقهی ائمه اطهار علیهمالسلام قم برگزار شد.
برگزاری نشست علمی «نقد مبانی فکری سلفیه جهادی»
یکی از برنامههای دانش پژوهان مرکز مطالعات تطبیقی مذاهب اسلامی مشهد، در اردوی علمی -زیارتی به شهر مقدس قم، برگزاری نشست علمی با موضوع «نقد مبانی فکری سلفیه جهادی» بود.
این نشست علمی جمعه 29دیماه 1396 با حضور حجتالاسلام دکتر حیاتی، در مرکز فقهی ائمه اطهار علیهمالسلام قم برگزار شد.
حجتالاسلام دکتر حیاتی در ابتدای جلسه به دسته بندی شبهات علیه شیعه پرداخته و فرمود: «دسته اول) شبهاتی که از قدیم بوده است، مثل: غلو و تقیه و ... پاسخ این شبهات را علما داده اند اما چون دشمن با ادبیات جدید و با مبانی جدید این شبهات را دوباره مطرح می کند، جای بازخوانی شبهات و پاسخهای جدید به آن وجود دارد. دسته دوم) شبهاتی که بعد از شکل گیری جریان سلفیه مطرح شده است که بنیانگذار آن ابن تیمیه است و پرچم نشر این دسته از شبهات در دست وهابیان است. وهابیان عقائد ابن تیمیه را روشمند و بروزرسانی کرده و بعنوان عقاید اهل سنت معرفی کند. دسته سوم) شبهاتی که بعد از شکل گیری جریان سلفی جهادی مطرح شده است و پرچم آن در دست القاعده و داعش و سایر گروه هاست. سلفیه جهادی از اندیشههای ابن تیمیه و وهابیت دوره اول به اضافه اندیشه های سید قطب بیرون آمد»
ایشان در ادامه درباره شبهات وهابیت علیه شیعه گفت: «شبهات وهابیت در پنج محور اصلی است: 1. توحید شرک و عبادت 2. اسلام ایمان و کفر 3. بدعت و سنت 4. حیات برزخی و سماع موتی 5. ولایت تکوینی»
ایشان افزود: «سلفیه جهادی علاوه بر این پنج محور، پنج محور دیگر از شبهات را مطرح می کنند که عبارتند از 1.توحید حاکمیت 2.جاهلی خواندن تمامی باورها و فرهنگ های حاکم بر جوامع مسلمان 3.اعتقاد به کفر مطلق طاغوت 4.حکم بغیر ما انزل الله 5.ولاء و براء (الولاء و البراء)
سلفیه در واقع میگوید همان طور که وهابیت علیه جاهلیت در دوره اول در دل عربستان جنگید ما هم باید از دل کشورهای اسلامی مبارزه را شروع کنیم. فجایع و هابیت در ابتدا با فجایع امروزه داعش بسیار شبیه است.
اگر کانال ها و توئیت ها و ... تکفیری ها را بررسی کنید، عناوین ذیل بسیار پرآهنگ و زیاد است. و این یکی از تفاوت های انسان جهادی با غیرجهادی است: طاغوت، جاهلیت، حاکمیت توحید، حکم بغیر ما انزل الله، دموکراسی، امت و جماعت در برابر ملیت و قومیت، هجرت، دارالکفر، عدو قریب و بعید، ولاء و براء، عذر به جهل، خروج بر حاکم، تکفیر من لم یکفر الکافر، آخر الزمان، خلافت اسلامی، شوکة النهایة، ادارة التوحش، نکابه و اتهاک، رایات سود.
سه مفهوم جاهلیت طاغوت و حاکمیت توحید، پایه و اساس فکر انسان جهادی است و از بین این سه، مفهوم جاهلیت اساسی است.»
ایشان در ادامه درباره «بررسی مفهوم جاهلیت نزد سلفیه» گفت: «جاهلیت را منحصر در اعراب پیش از اسلام نمی دانند و این تمدن و تجدد همان جاهلیت با رنگ و لعاب جدید است. علاوه بر اعراب جاهلی قبل از اسلام و غربیان، ساکنان سرزمین های اسلامی نیز معتقد به باورهای کفرآمیزند. با این ملاک که حاکمیت خدا را اختصاص به آسمان داده و تن به قوانین بشری و دموکراسی دادند.»
ایشان در نقد مفهوم جاهلیت نزد سلفیه به قرائت آیات قرآن فرمود: «قرآن چهار بار جاهلیت را بکار برده است: دوبار خطاب به مسلمانان و دوبار خطاب به کفار. قسم اول، منشاءش غفلت و عدم توجه و ... این هاست. قسم دوم، منشاءش کفر است. پس جاهلیت مسلمانان با جاهلیت کفار، متفاوت است.»
این جلسه از ساعت 16 تا 19 ادامه داشت و پایان بخش آن پرسشهای دانشپژوهان و پاسخ استاد محترم بود.