نشست علمي تخصصي «نقد و بررسي مباني نظري داعش، تلفيق سنت و مدرنيزم» توسط مركز تخصصي مطالعات تطبيقي مذاهب اسلامي در تاريخ چهار شنبه، دوم دي ماه 1394 در محل سالن همايش هاي بنياد پژوهشهاي اسلامي آستان قدس رضوي برگزار شد. در اين نشست كه با حضور جمعي از اساتيد، طلاب و پژوهشگران برگزار گرديد، حضرت حجت الاسلام والمسلمين دكتر عليزاده موسوي رياست محترم پژوهشكده حج و زيارت مباني اعتقادي و معرفتي داعش را در ده مرحله توضيح دادند.
حجت الاسلام والمسلمين دكتر عليزاده موسوي در اين نشست بيان داشت: داعش سركرده و ديدگاه نامشخصي دارد و اين گروه مراحلي را براي رسيدن به خلافت دارند كه براي مخاطب جوان بسيار جالب است.
وي با اشاره به اين كه اين مراحل از هجرت آغاز مي شود، افزود: امربه معروف و جهاد از جمله مراحلي است كه خليفه داعش بايد آنها را پشت سر بگذرد تا به خلافت برسد. با اين تفاسير اين باور كه فقط يك نفر سركرده گروه داعش است، اشتباه مي باشد.
حجت الاسلام والمسلمين عليزاده موسوي در خصوص مقابله با گروه هايي مانند داعش، بيان كرد: در فضاي بين الملل اين وضع، خطر جدي است و براي غلبه بر اين خطر بايد مباني فكري اين گروه ها را بشناسيم.
رئيس پژوهشكده حج و زيارت كشور با اشاره به همايشي كه در عراق در رابطه با داعش برگزار شد، اظهار كرد: در آنجا عنوان كردم، بايد مباني علمي اين گروه ها را درك كرد، اين درحالي است كه ما به جاي اينكار به نشان دادن سركرده هاي اين ها اكتفا كرده ايم.
وي با بيان اينكه نمي توان از طريق احساسات با داعش مقابله كرد، چرا كه از واژه هاي مقدسي مثل جهاد استفاده مي كند، ابراز داشت: تفكر و انديشه خلافت عبدالله وهب در جنگ نهروان با تفكر خلافت در داعش يكي است.
اين محقق و پژوهشگر حوزوي افزود: بيش از يك ميليارد نفر به موضوع خلافت اعتقاد دارند و ما تا كنون در حوزه پژوهش تفكرات داعش و گروهاي امثال آن ورود پيدا نكرده ايم.
حجت الاسلام والمسلمين عليزاده موسوي با اشاره به اينكه سلفي ها و وهابيت نگاه ها و گرايش برخي گروه هاي سني را به سمت خود جلب كنند، در خصوص مسئله جهاد نكاح، تصريح كرد: اين افراد با اعتقاد كامل از اروپا به اين منطقه مي آيند تا با يك مجاهد ازدواج كنند تا هم تكيه گاهي براي او باشند و هم فرزندي از اين مجاهد داشته باشند.
وي ادامه داد: مرزهاي اعتقادي ما نيز مانند مرزهاي جغرافياي ما در سوريه و عراق است و اگر كار پژوهشي قوي در اين موضوع انجام نشود و مشكل سوريه و عراق را كه با آن مواجه است، حل نكنيم در آينده براي ما نيز خطر جدي خواهد بود.
وي افزود: در بحث كلام مي توانيم سلفي ها را به چالش بكشيم، چرا كه آن ها قرائت جديدي از كلام كه يكي از آن ها بحث توحيد و شرك است، ارائه كرده اند كه در مفاهيم سنتي ما بحث اسماء و صفات بود كه با اهل سنت بحث مي شد.
حجت الاسلام والمسلمين عليزاده موسوي با اشاره به اينكه امروز در انديشه قطبيه، قرائت جديدي از توحيد و شرك ارائه مي شود و آن توحيد در حاكميت است، ابراز داشت: الزامات اين مفهوم جديد مفهومي به نام جهالت است كه با اين تفكر كل جهان و حتي كشورهاي اسلامي جزو جامعه جاهليت محسوب مي شوند.
وي در پايان به منطقه آسياي ميانه اشاره كرد و افزود: در اين منطقه مشكلي وجود نداشته، اما امروز مي بينيم حزبي مانند «التحرير» در آنجا فعاليت مي كند كه اعتقاد به احياي خلافت دارند و بسيار خزنده تر از داعش عمل مي كنند.