مقدمه
در زمان غيبت حضرت امام زمان(عج الله تعالي فرجه الشريف) رسالت سنگين تبيين، تفسير و دفاع از آموزههاي ديني و قرآني بر عهده عالمان عامل و فقيهان و مجتهدان مسلمان بوده است.
در طول تاريخ زرين اسلام و برهههاي حساس آن، اين علماي دردمند و دينمدار و فقهاي عظيمالشأن بودند كه با فكر و قلم و گاه اهداي خون پاك خود، درخت تنومند اسلام ناب را آبياري نموده و تشنگان معارف ضلال قرآني را سيراب نموده و جامعه اسلامي را از افتادن در كام مكتبهاي الحادي و التقاطي نجات دادهاند.
اگر مجاهدت و تلاش شبانهروزي عالمان و فقيهان شيعه، همچون شيخين، سيدين و شهيدين و مدني بود و اگر آنان با فكر و جان خود از حدود و شعور معالم اهلبيت(عليهمالسلام) محافظت نميكردند و شبهات مختلف و متعدد ديني را پاسخ مناسب و عالمانه ديروز نميدادند، امروز چيزي از معارف قرآني و علوي باقي نميماند.
آري دانشمندان و مجتهدان، متخصصان ديني و متعهد، سلسله احياگران و مصلحان امت اسلامي و مرزبانان انديشهها و آموزههاي قرآني بوده و هستند.
در عصر ما نيز اگر مجاهدت مجاهدين و تلاشهاي پيگير عالمان ظلم ستيز همچون امام عظيمالشأن و ياران و همفكران و شاگردان آن بزرگوار نميبود، دشمنان اسلام كه با تمام توان و با برنامههاي دقيق، كمر به نابودي اسلام بسته بودند، به آساني آن را از درون تهي نموده و مانند ديگر اديان تحريف شده و بي خاصيت و توجيه گر ظلم ظالمان و ستم ستمگران قرار ميدادند.
يكي از همفكران و ياران نزديك و شاگردان ممتاز و مبارز حضرت امام(ره)، مرجع عاليقدر فقيد جهان تشيع حضرت آيت الله العظمي فاضل لنكراني(قدس سره) بود كه با تمام وجود، همه عمرش را در خدمت اسلام ناب و مكتب اهلبيت عصمت و طهارت(عليهمالسلام) و حمايت از افكار و انديشههاي امام راحل(ره) سپري نمود.
***
تسلط نظامي و فرهنگي بيگانگان از يكسو و شرايط وخيم اقتصادي و ادامه نا امني، جنگ و كشتار از سوي ديگر عرصه را بر مردم مظلوم و ستمديده اين كشور تنگ نموده و شرايط زندگي را بسيار سخت و دشوار نموده است اين اوضاع نابسامان و وضعيت نامطلوب، و ضرورت توجه بيشتر مراجع معظم تقليد و علماي دلسوز و متعهد كه همواره حامي و پشتيبان مردم بوده را ميطلبد.
***
اهداف مركز فقهي ائمه اطهار(عليهمالسلام)
مركز فقهي در راستاي عمل به مفاد آيه شريفة «فلولانفر كل فرقة منهم طائفة ليتفقهوا في الدين ....» و به منظور پاسداري از مرزهاي علمي و ديني اسلام و حراست از انديشههاي تابناك اهلبيت عليهمالسلام و گسترش آن تأسيس گرديد.
اهداف تأسيس مركز فقهي ائمه اطهار(عليهمالسلام)
الف) حراست از شريعت اسلام مبين و مكتب اهلبيت(عليهمالسلام)
ب) تبيين و تعليم علوم اسلامي و انساني و تربيت طلاب و فضلاي آشنا به مسائل ديني و آگاه به مقتضيات زمان و پاسخگو به شبهات مختلف
ج) برگزاري مسابقات فرهنگي، ديني و مذهبي و توزيع كتابهاي ديني متناسب با نيازهاي جوانان و آشنايي آنها با مسائل مختلف ديني و مذهبي.
د) چاپ و انتشار كتب و مجلات ديني و مذهبي و اجتماعي.
فعاليتهاي انجام شده
اين مركز در بهمنماه 1383 هجري شمسي با اخذ مجوز رسمي از وزارت عدليه افغانستان رسماً كار خود را آغاز نمود و فعاليتها و برنامههايي كه تا كنون انجام داده به طور خلاصه به قرار ذيل است:
پذيرش طلاب و آموزش آنان
مركز فقهي ائمه اطهار(عليهمالسلام) كابل، تا كنون در چند نوبت آزمون ورودي برگزار نموده است و از ميان شركتكنندگان تعداد محدودي از طلاب مستعد را پذيرش نموده است. طلاب راه يافته در دو سطح مشغول تحصيلند:
گروه الف كه كتابهاي رسائل و مكاسب و دروس جنبي مربوط به اين مقطع را آموزش ميبينند.
گروه ب كه كتابهاي شرح لمعه و اصول فقه و دروس جنبي مربوط به اين مقطع را آموزش ميبينند.
مركز فقهي با جذب اساتيد با تجربه وزبده و با مديريت صحيح و دلسوزانه و عادلانه و بدور از تبعيض توانسته است جايگاه ويژهاي را در حوزه علميه كابل بدست آورد كه به گوشهاي از ويژگيهاي آن اشاره ميشود:
الف) شناسايي و پذيرش طلاب مستعد و با انگيزه.
ب) جذب اساتيد با تجربه و داراي مهارت فن و تدريس كه برخي از آنها تحصيلات دانشگاهي تا مقطع كارشناسي ارشد نيز دارند.
ج) برنامههاي درسي جامع، منظم، كارآمد و متنوع:
در اين مركز علاوه بر تدريس فقه و اصول و كتب اصلي آن كه مورد تأكيد مؤسس بزرگوار(ره) بود و تضمين كننده غناي محتوايي دروس است، علوم اسلامي ديگر مانند تفسير، كلام و عقايد، فلسفه، تاريخ، آشنايي با نهجالبلاغه، اخلاق، روش تحقيق، منطق و ادبيات نيز هماكنون تدريس ميشود و يا جزو دروس الزامي آينده آن است.
د) مديريت صحيح و دلسوزانه و عادلانه و بدور از تبعيض و برخورد اسلامي و تعامل منطقي و مؤدبانه و برادرانه و محترمانه با طلاب و ديگر مراجعين.
هـ) برقراري نظم و انضباط و رعايت آن توسط اساتيد محترم و طلاب عزيز:
مركز فقهي تنها ماه مبارك رمضان و 15 روز از ماه محرم را بصورت رسمي تعطيل ميباشد كه فرصتي مناسبي نيز براي تبليغ طلاب عزيزي كه به ولايات خود مراجعت ميكنند نيز ميباشد و بقيه ايام بطور مرتب فعال است و دروس و برنامهها برقرار است از اين رو مركز فقهي در بين ديگر مدارس كمترين تعطيلي و بيشترين دروس را دارد.
ارتباط علمي با دانشجويان
اثر تسلط بيگانگان بر همه شئون و امور دين كشور، بخصوص اوضاع فرهنگي آن شبهات و چالشهاي مختلفي عليه دين، شريعت و دينمداري پديد آمده است.
اما از آنجايي كه مردم و جوانان غيور و متدين اين كشور از غيرت و هميت ديني بالايي برخوردارند و به اين سادگي تسليم اين جنگ فرهنگي نا برابر نشده و دست از باورهاي ديني و اعتقادي خود برنميدارند و بر حقانيت اسلام و آموزههاي قرآني ايمان راسخ دارند و اين شبهات ضد ديني نه تنها تزلزل و خللي در باورهاي ديني جوانان عزيز كشور ايجاد نكرده بلكه بر علاقه و عطش آشنايي آنان با معارف حقه اسلامي افزوده است.
از اين رو نسل جوان و دانشگاهي مشتاقانه پا در مراكز و مدارس ديني و در جستجوي علما و دانشمندان دين مداري هستند كه بتوانند پرسشهاي گوناگون فسلفي، اعتقادي، فقهي، سياسي و ديني آنان را پاسخهاي معقول و مناسب و به روز و منطقي ارائه نمايند.
در اين راستا مركز فقهي با ايجاد رابطه علمي با اين قشر تشنه و علاقمند به علوم اسلامي و برگزاري كلاسهاي متعدد، توانسته است قدمهاي خوبي بردارد و با توجه به امكانات محدود و بضاعت علمي اندكي كه در اختيار دارد، تا كنون كلاسهاي ذيل را برگزار نموده است:
الف) آشنايي با تاريخ فسلفه اسلامي و برخي از مفاهيم فلسفي
ب) دوره فشردة عقايد اسلامي، با استفاده از كتابهاي:
1- آموزش عقايد استاد مصباح يزدي
2- كلام اسلامي استاد سعيدي مهر
3- كلام اسلامي استاد ربّاني گلپايگاني
ج) دوره فشرده منطق، با استفاده از منطق مظفر و كتاب منطق احمد فرد ملكي چاپ دانشگاه نور
د) كلام جديد، با محوريت مباحث فايده و لزوم دينداري، كارآمدي دين، قلمرو دين و تجريه ديني، با استفاده از كتابهاي:
1- انتظار بشر از دين، امين احمدي.
2- كلام فلسفي، محمد حسن قراملكي.
3- درآمدي بر كلام جديد، هادي صادقي .
4- مشمولگرايي، سيد محمود نبويان.
5- تجربه و گوهر دين، عليرضا قائمي نيا.
و ......
دانشجوياني كه در اين كلاسها شركت نمودهاند آشنايي بسيار خوبي با انديشههاي اسلام پيدا كردهاند و پاسخ بسياري از پرسشهاي خود را يافته و اين دانشجويان تفاوت آشكاري با ديگران دارند.
ارتباط با مساجد، حسينيهها و مراكز فرهنگي و برگزاري مسابقات فرهنگي از جمله فعاليتهاي ديني و فرهنگي اين مركز، ارتباط با نوجوانان و برگزاري مسابقات فرهنگي و ديني است.
مركز فقهي با پخش و توزيع كتابهاي مورد نياز جوانان عزيز كشور در موضوعات احكام، عقايد، تاريخ اسلام، اخلاق و .... توانست با جوانان و نوجوانان مشتاق و علاقمند به معارف اسلامي در اكثر والايات ارتباط علمي برقرار نموده و آنان را به فراگيرزي احكام و عقايد اسلامي و اخلاقي ترغيب و تشويق نمايند.
برخي از كتابهايي كه تا كنون در سطح وسيع در اختيار علاقمندان قرار گرفته است بدين شرح است:
الف) احكام جوانان
ب) هفت آسمان جواني: جلد 1 و 2 و 3
ج) جلوههاي عاشورا: جلد 1 و 2 و 3
د) نهج البلاغه
هـ) پرسمان حجاب
لازم به يادآوري است كه هماكنون كتاب احكام جوانان در بسيار از مكاتب و مدارس مناطق هزارجات بعنوان كتاب درسي فقه مذهب جعفري تدريس ميگردد.
برخي جوانان و علاقمندان، برخي از اين كتابها را مطالعه نموده و برخي ديگر مانند احكام جوانان را در كلاسهايي كه در مدارس، مكاتب، مساجد و حسينيهها و كانونهاي فرهنگي تشكيل ميشود شركت ميكنند و سپس در آزمون و مسابقهاي كه از طرف مركز فقهي برگزار ميشود شركت نموده و از اين طريق آشنايي خوبي با معارف و احكام اسلامي بدست ميآورند.
يكي از اين مسابقات، مسابقة فرهنگي جلوههاي عاشوراي 3 كه در ماه محرم زمستان 1387 برگزار گرديد و هزاران نفر در آن شركت نمودند و مورد توجه رسانههاي صوتي و تصويري و روزنامهها و مجلات كابل قرار گرفت و به 110 نفر از شركتكنندگان، جوايز نفيسي از قبيل سكّه طلا، دوچرخه، چرخ خياطي، دوربين عكاسي، گوشي تلفن همراه .... اهدا گرديد.
لازم به تذكّر است كه اين فعاليتهاي ديني و فرهنگي بعد از رحلت مرجع عظيمالشأن حضرت آيتالله العظمي فاضل لنكراني(قدسسره) نيز همچنان ادامه دارد و نهتنها كاسته نشده بلكه گسترش بيشتري يافته است.
برگزاري جلسات مذهبي
مركز فقهي از مناسبتها و ايام مذهبي استفاده نموده و با تشكيل و برپايي جلسات مذهبي و مخصوصاً در ايام محرم، شبهاي قدر و ديگر مناسبتهاي ديني، توانسته است ارتباط نزديك با تودة مردم برقرار نمايد.
در دهه محرم دستهجات و هيئات مختلف از ديگر مساجد و تكايا به دفتر مرجع عاليقدر فقيد تشريف ميآوردند و از سخنان علماي ديني طراز اول كابل استفاده نموده و بر شكوه مراسم ميافزودند و از اين طريق آشنايي خوبي با احكام و تاريخ و اخلاق اسلامي بدست ميآوردند.
برگزاري سالگرد مرجع فقيد
اولين سالگرد رحلت جانگداز مرجع فقيد و عظيمالشأن حضرت آيت الله العظمي فاضل لنكراني(قدس سره) در خردادماه سال 1387 با شكور فراوان از طرف مركز فقهي ائمه اطهار(عليهمالسلام) برگزار گرديد. اين مراسم كه مقارن با دهه فاطميه و رحلت ملكوتي حضرت امام خميني(ره) بود با حضور علماي طراز اول و شخصيتهاي سياسي، نمايندگان مجلس، مسئولين سفارت جمهوري اسلامي ايران، نمايندگي محترم جامعة المصطفي(ص) و با شركت بسيار خوب توده مردم با شكوه هرچه تمام، برگزار گرديد و سخنرانان از فضايل حضرت فاطمه زهرا(سلامالله عليها) و مبارزات حضرت امام و خدمات مرجع فرزانه و فقيد حضرت آيت الله العظمي فاضل لنكراني(قدسسره) سخن گفتند.
همزمان با اين مراسم در ولايات مزارشريف، غزني، باميان و ارزگان نيز به مناسبت سالگرد رحلت آن مرجع فقيد مراسمات با شكوهي برگزار گرديد و از مقام شامخ آن مرجع سفر كرده و خدماتش در ايران و خارج از ايران سخن گفتند.
از خداوند متعال علوّ درجات براي آن مرجع بزرگوار و توفيق بيش از پيش براي فرزند برومندش حضرت
آيت الله حاج شيخ جواد فاضل لنكراني(مدظله) كه به حق خلف صالح آن بزرگوار هستند و مجموعه خدمتگزاران اين بيت شريف طلب مينماييم.
والسّلام